Stánkový predaj: všetko, čo o ňom potrebujete vedieť

Jednoduchá organizácia a nízke náklady. To sú dve hlavné výhody stánkového predaja, ktoré ho robia atraktívnym nielen pre začínajúcich podnikateľov, ale aj pre skúsených predajcov. Stánky sú často umiestnené na frekventovaných miestach (ulice, námestia, trhy, festivaly alebo verejné podujatia), kde oslovujú široké spektrum potenciálnych zákazníkov. Pozrime sa spoločne na to, čo všetko stánkový predaj zahŕňa a na čo by ste mali myslieť, ak sa rozhodnete tento spôsob podnikania vyskúšať.

Význam stánkového predaja v súčasnom podnikateľskom prostredí

V dnešnej dobe, keď sa podnikatelia masovo zameriavajú na online obchodovanie, sa môže stánkový predaj zdať ako prežitok. Lenže opak je pravdou. Stánky prinášajú obchodníkom hneď niekoľko výhod:

  • priame oslovenie zákazníkov v reálnom čase,
  • efektívny spôsob testovania nových produktov alebo služieb bez nutnosti investícií do stálych prevádzok,
  • možnosť ponúknuť ručne vyrábané a regionálne produkty širokému spektru zákazníkov,
  • nízke obstarávacie a prevádzkové náklady,
  • flexibilita a mobilita z hľadiska lokality a sezónnosti.

Čo je stánkový predaj

Stánkový predaj je predaj zo stánku s trvalým stanovišťom s celoročnou alebo sezónnou prevádzkou, ktorý je stavbou umiestnenou na verejnom priestranstve. Stánok môže byť vo vlastníctve predávajúceho alebo v prenájme.

V zmysle platnej legislatívy sa stánok s trvalým stanovišťom považuje za trhové miesto a na jeho zriadenie a prevádzkovanie sa vzťahujú ustanovenia zákona č. 178/1998 Z. z. o podmienkach predaja výrobkov a poskytovania služieb na trhových miestach. V praxi môže ísť o stánok s rýchlym občerstvením, stánok s ovocím a so zeleninou, novinový stánok alebo stánok s módou, oblečením a iným spotrebným tovarom, ktorého stánkový predaj nie je zákonom zakázaný.

Stánkový predaj v meste

Ambulantný predaj

Popri stánkovom predaji pozná zákon aj tzv. ambulantný predaj, ktorým sa rozumie predaj:

  • v stánkoch s dočasným stanovišťom,
  • na prenosných predajných zariadeniach,
  • v pojazdnej predajni,
  • sezónny predaj na verejnom priestranstve pred prevádzkou.

Ambulantným predajom teda môže byť predaj na trhových miestach, ktoré zriaďujú obce, na príležitostných trhoch, festivaloch, jarmokoch a iných podujatiach. Využívajú ho aj podnikatelia, ktorí pred svojou prevádzkou sezónne predávajú vianočný punč či zmrzlinu, prípadne poskytujú rýchle občerstvenie. Ambulantným predajom sa rozumie aj predaj potravín z košov, zo stolov, z podnosov, motorových vozidiel a predajných automatov.

Dôležité! Ambulantný predaj je povolený len v obci. Predaj pri cestách a diaľniciach mimo obce je u nás zakázaný.

Ako začať so stánkovým predajom: legislatívne a administratívne požiadavky

Trhové miesto, ktorým je podľa zákona aj stánok s trvalým stanovišťom, si môžete zriadiť len na základe súhlasu obce. Príslušnému mestskému alebo obecnému úradu musíte ako podnikatelia preukázať, že máte oprávnenie na podnikanie, a predložiť žiadosť o povolenie na predaj výrobkov a poskytovanie služieb na trhovom mieste. Jej súčasťou sú aj nasledujúce doklady:

  • doklad preukazujúci splnenie požiadaviek na predaj výrobkov a poskytovanie služieb podľa osobitných predpisov, ak sa vyžaduje (napr. v prípade predaja potravín povolenie na predaj potravín, posudok o zdravotnej spôsobilosti, doklady o odbornej spôsobilosti a pod.),
  • fotokópia strany Záznamy daňového úradu z knihy elektronickej registračnej pokladnice alebo kópia potvrdenia daňového úradu o pridelení daňového kódu virtuálnej registračnej pokladnice,
  • súhlas vlastníka nehnuteľnosti (ak nejde o stánok na verejnom priestranstve a vy nie ste vlastníkmi pozemku, prípadne nehnuteľnosti).

V prípade stánkového predaja potravín máte aj povinnosť podať návrh na posúdenie priestorov a na vydanie rozhodnutia na miestny príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva. Schválenú prevádzku musíte následne zaregistrovať na regionálnej veterinárnej a potravinovej správe.

Stánkový predaj potravín

Ak si chcete zriadiť stánok s rýchlym občerstvením alebo iný ambulantný predaj jedál a nápojov na príležitostnom podujatí (napr. festival), vzniká vám len povinnosť písomne oznámiť zriadenie prevádzky miestnemu príslušnému regionálnemu úradu verejného zdravotníctva.

Samozrejme, aj v prípade stánkového a ambulantného predaja potravín je dôležité splniť požiadavky nariadenia č. 852/2004 o hygiene potravín, obzvlášť požiadavky na pojazdné a/alebo dočasné priestory, kde sa pravidelne pripravujú potraviny na uvedenie na trh (príloha II, kapitola III), a § 14 až 18 výnosu č. 28167/2007-OL MP SR a MZ SR.

Pokladnice na stánkový predaj

Zákon ukladá predávajúcim na trhových miestach vrátane stánkov povinnosť používať elektronickú alebo virtuálnu registračnú pokladnicu. Existujú efektívne riešenia pre každý typ stánkového a ambulantného predaja.

Pre stánky s trvalým stanovišťom sú vhodné klasické eKasa pokladne. V ponuke nájdete aj kompaktnejšie zariadenia na úsporu miesta v menších stánkoch (napr. All-in-one pokladňa so vstavaným terminálom). Majiteľom bufetov a stánkov s rýchlym občerstvením odporúčame bufetový vyvolávací systém, ktorý zefektívni objednávanie a výdaj jedál, čím výrazne šetrí náklady na personál. Ak plánujete stánkový a ambulantný predaj, pri ktorom nie je možnosť napájania pokladne zo siete, budete potrebovať mobilnú registračnú pokladňu. Veľmi efektívne sú zariadenia „all-in-one“, ktoré zároveň fungujú ako platobný terminál.

Pokladničný systém iKelp Pokladňa

Na záver: Tipy na úspešný stánkový predaj

  • Vyberte si správnu lokalitu. Vyberajte si miesta, kde sa pohybuje vaša cieľová skupina (potenciálni zákazníci).
  • Zaujmite vizuálne. Investujte do atraktívneho dizajnu stánku a zaujímavej prezentácie produktov, ponúknite rozmanitosť, ale stánok neprepĺňajte.
  • Správajte sa priateľsky a prístupne. Osobný kontakt so zákazníkmi je kľúčový.
  • Využite sociálne siete. Spropagujte svoj stánok na internete, informujte o produktoch, akciách, novinkách a mieste predaja.
  • Zabezpečte flexibilitu. Snažte sa prispôsobiť svoju ponuku alebo cenu v závislosti od dopytu a sezóny.
  • Dodržiavajte pravidlá. Uistite sa, že spĺňate všetky legislatívne a hygienické normy a máte potrebné povolenia.
Besteron VISA, MasterCard