Dnes sa inšpirujeme jemným nádychom socializmu a časov dávno minulých. Tradičná kuchyňa má totiž stále nezastupiteľné miesto v srdciach mnohých Slovákov. Preto sme pre vás vybrali niekoľko konceptov, pri ktorých sa vrátite v čase, no poriadne si to užijete.
V týchto konceptoch hrá hlavnú rolu kvalitné jedlo pripravené poctivo a bez výhovoriek. Každý z nás už niekedy navštívil podobný podnik a my nevidíme dôvod, prečo by nemali vznikať ďalšie, ktoré sa ich predchodcami inšpirujú. Tieto „osvedčené klasiky“ si aj v dnešnej dobe nájdu svojich priaznivcov. Je len potrebné zabaliť ich do nových, modernejších šiat.
Tradičná jedáleň
Absolútna klasika pražského centra. Bistro Kantýna patrí pod známu organizáciu Ambiente, ktorá je zárukou kvality. Koncept si zobral to najlepšie z tradičných vývarovní, spojil sa s kvalitným čapovaným plzeňským pivom a umiestnený bol do honosných priestorov prvej republiky s vysokými stropmi. Teplý bar ponúka tradičné jedlá, ktoré si vyberáte na gramáž. Sú doplnené o domáce prílohy, zaváraniny a dezerty.
Pri vstupe vás víta tradičné mäsiarstvo, kde nájdete prémiové kusy mäsa. Tie si môžete nechať pripraviť podľa vášho gusta a zjesť priamo na mieste. Tento podnik, inšpirovaný tradičnými vývarovňami, je dokonalým príkladom prieniku tradície a moderny v gastronómii.
Zdroj: www.kantyna.ambi.cz
Chlebíčky
Česi sú národom, ktorý chlebíčky miluje, a ich konzumáciou je známy po celom svete. Azda žiaden turista v Prahe alebo v Brne si nenechá ujsť možnosť ochutnať najtradičnejšie fast food jedlo českých ulíc. V súčasnosti existuje viacero špecializovaných miest, kde chlebíčky všetkých druhov dostanete. Najznámejším je frančízový koncept Ovocný světozor.
Táto sieť cukrární má vo svojej ponuke obrovský výber obložených chlebíkov, ktoré ponúka spolu so zákuskami. Zákazníci čakajú desiatky minút, aby sa dostali na rad. My veríme, že kombinácií toho, čo položiť na vrch pečiva, je neúrekom, a je iba na vás, ako k chutiam pristúpite.
Lahôdky
V tomto prípade ani netreba spomínať konkrétny názov podniku. Tento koncept pozná asi naozaj každý. Väčšinou ho poznáme pod jednotným názvom „lahôdky“. Nachádza sa pravdepodobne v každom okresnom meste a vyniká tradičným dizajnom spred 40. až 50. rokov, kedy tieto výdajne radosti žali úspechy medzi pracujúcou socialistickou triedou.
Hlavným artiklom predaja sú tradičné slovenské ochutené šaláty. Treska v majonéze, parížsky alebo zemiakový šalát, údené ryby či zavináče? To všetko tu dostanete s čerstvým pečivom a kofolou. Tento koncept má obrovský potenciál, ako bližšie predstaviť slovenský fast food v jeho najtradičnejšej podobe. Výzvou môže byť vytvoriť dizajn predajne, ktorá sa nechá inšpirovať odkazom nadčasovej komunistickej architektúry.
Langoše
Naučiť sa pripraviť si kvalitne vykysnuté cesto je základom chutného langoša. Ďalej je to už jednoduché. Naplníte ho klasickými surovinami a zákazník je spokojný. Pouličných stánkov s langošmi je mnoho a nepotrebujú sa na nič hrať. Jednoducho pripravia v čo najkratšom čase chutné a sýte jedlo. O tom by to presne malo byť.
Určite vyskúšajte stánok s langošmi na bratislavskom trhovisku „Miletička“. Najväčší dopyt je po klasickej kombinácii cesnaku a smotany. Vyskúšali ste už niekedy aj langoš so sladkými prísadami? My ešte nie.