Rozhovor s Marekom Jánošíkom o kioskoch: Pomáha nám, že zákazník nemusí stáť v rade

Moderný fastfood Bombay Express slávi medzinárodný úspech vďaka poctivej indickej kuchyni. V Bratislave má dve pobočky – na skvelom jedle si pochutíte v Auparku aj v nákupnom centre Nivy. O ich bezproblémový chod sa stará konateľ Marek Jánošík. Porozprávali sme sa s ním predovšetkým o technológiách, ktoré v oboch prevádzkach pomáhajú nielen personálu, ale aj samotným zákazníkom.

Marek Jánošík z fastfoodu Bombay Express

Ako dlho pôsobí Bombay Express na slovenskom trhu a čo ponúka svojim zákazníkom?

Na slovenskom trhu pôsobí Bombay Express okolo dvoch rokov. Zatiaľ čo prevádzka Nivy funguje necelého pol roka, v Auparku sme už približne dva roky. Zameriavame sa na severoindickú kuchyňu, pričom v oboch prevádzkach dokážeme denne obslúžiť zhruba tristo ľudí.

Marek Jánošík Bombay Express
Marek Jánošík vo fastfoode Bombay Express Aupark. Zdroj: bombayexpress.sk

Ako vám pri každodennom vybavovaní toľkých objednávok pomáhajú a uľahčujú prácu moderné technológie?

Keďže najväčší nával zákazníkov evidujeme cez obed – v priebehu dvoch hodín počas obedových prestávok kancelárií a ľudí z officeov –, potrebujeme systém, ktorý je rýchly, veľmi jednoduchý pre obsluhu a má jednoduchú vizualizáciu. Preto používame pokladničný systém iKelp POS Mobile. Za krátky čas totiž musíme obslúžiť čo najviac ľudí. S iKelpom som pracoval už v minulosti v iných svojich reštauráciách a vzhľadom na to, že sme boli so systémom spokojní v prevádzke v Auparku, vyžiadali sme si ho aj na Nivy – vrátane samoobslužných kioskov.

Prečo ste sa rozhodli práve pre samoobslužné kiosky?

Celý systém sme volili do našich prevádzok aj preto, aby mala obsluha uľahčenú prácu. Práve v súvislosti s tým sme sa rozhodli pre samoobslužné kiosky, vďaka ktorým dokážeme obedný nával zákazníkov a objednávanie aspoň sčasti preniesť na iné zariadenie, ako je len kasa a ľudský faktor za ňou.

Samoobslužný kiosk v Bombay Express
Samoobslužný kiosk v prevádzke Nivy. Zdroj: bombayexpress.sk

Aká je spätná väzba od zákazníkov na objednávanie prostredníctvom kioskov? Nezvyknú privolávať obsluhu preto, lebo si napríklad nevedia s niečím rady?

Keďže zákazníci si u nás môžu doobjednať rôzne položky k základnému menu priamo pri kase, zo začiatku sme museli ľudí trochu edukovať a vysvetľovať im celý proces. V rámci toho býval pri kioskoch jeden človek, ktorý pomáhal s objednávaním. Ale myslím si, že v súčasnosti, po niekoľkých mesiacoch, už ľudia viac-menej zvládajú urobiť objednávky sami. Samoobslužné kiosky sú pekne ilustrované aj dobre rozkategorizované a obsahujú veľa fotiek. Myslím si teda, že dnes už to ide celkom fajn. Pomáha nám, že zákazník nemusí stáť v rade a čakať na kasu, ale môže prísť ku kiosku a sám sa obslúžiť. Tým sa v podstate vyhne čakaniu niekde v rade a v konečnom dôsledku odchádza s jedlom ešte skôr ako zákazník, ktorý čaká na objednanie pri kase.

Dokážete vďaka samoobslužným kioskom v prevádzkach reálne obslúžiť viac ľudí ako bez nich?

V prípade Nív to neviem posúdiť, keďže tam sme mali dva kiosky prakticky od začiatku. Skôr to bolo o tom, že som si všímal, ako ľudia od nás odchádzali práve v dôsledku radov tvoriacich sa pred kasami. Tým trval dlhšie aj samotný výdaj. Ale čo sa týka Auparku, tak tam som sa musel občas ja osobne postaviť navyše k externej kase, ktorú mám nainštalovanú v aplikácii buď v mobile, alebo v počítači. V určitých momentoch to bolo nevyhnutné, aby sme čo najrýchlejšie pohli s tvoriacimi sa radmi a urýchlili čakanie mnohých zákazníkov. Čiže ak by tam napríklad v tom čase bol kiosk, k takémuto kroku by možno ani nemuselo dôjsť.

Samoobslužný kiosk v prevádzke Nivy
Samoobslužný kiosk v prevádzke Nivy. Zdroj: bombayexpress.sk

A ako vnímate s odstupom času finančnú návratnosť kioskov?

Na začiatku bol môj výpočet jednoduchý. Zobral som si mesačnú superhrubú mzdu jedného zamestnanca a prirovnal som ju k nákladom, ktoré sme investovali do jedného kiosku. Pozeral som sa na to tak, že do 3 – 4 mesiacov by mala byť návratnosť reálna. Aktuálne si myslím, že v našom prípade by to mohlo byť späť zhruba do pol roka. Ale nie je to ani tak o tej návratnosti. Teraz to skôr vnímam z toho pohľadu, že to nie je o peniazoch, ktoré by sa nám mali vrátiť, ale o pohodlí zákazníka, ktorý môže obísť rad. Okrem toho niektorí zákazníci môžu byť introvertnejší, preto radšej uprednostnia kiosk. Nehovoriac o tom, že samoobslužné kiosky majú jednu záhadnú vlastnosť – ľudia majú tendenciu prostredníctvom nich utratiť o čosi viac. Momentálne teda nesledujem, kedy zaevidujeme návratnosť. Pre nás to bola nutnosť. Keďže sme odkázaní na ľudí z kancelárskych budov, ktorí majú na obed jednu hodinu, potrebovali sme nejakým spôsobom urýchliť celý objednávkový proces. A to, že urobia prvý krok prakticky sami, nám veľmi pomáha.

Využívate v rámci pokladničného systému iKelp POS Mobile aj iné funkcionality?

Takmer všetci – či už investori, alebo manažment – využívame vzdialené prístupy. Ja ho využívam dokonca dennodenne napríklad na rôzne reporty alebo keď sa nachádzam v jednej prevádzke a potrebujem si pozrieť čísla z tej druhej. A zamýšľam sa aj nad vernostným programom, ale zatiaľ o tom nie som úplne presvedčený.

Výdaj jedla v prevádzke AuparkVýdaj jedla v prevádzke Aupark. Zdroj: bombayexpress.sk

Otázka na záver. Vidíte ešte nejaký potenciál do budúcnosti na zefektívnenie prípravy a výdaja jedál vo vašich prevádzkach – či už prostredníctvom väčšieho množstva samoobslužných kioskov, alebo cez nejaké iné funkcionality pokladničného systému iKelp POS Mobile, ktorý používate?

Napríklad v Auparku prednedávnom prebehlo nainštalovanie ďalšieho samoobslužného kiosku. Vnímali sme to ako nutnosť a veľmi som sa na to tešil. Na Nivách máme predprípravu na ďalšie dva kiosky, ale nie som si istý, či to bude v tomto prípade správna cesta. Momentálne totiž ľudia už nečakajú v rade ani tak na objednanie – to sme vyriešili práve vďaka dvom kioskom –, ako skôr na obslúženie, kde samotný systém už veľa nezmôže. Tam už je to naozaj na ľudskom faktore, resp. na zamestnancoch či počte zamestnancov, a spôsobe výdaja jedál.

Ďakujeme pánovi Jánošíkovi za obohacujúci rozhovor a prevádzkam Bombay Express želáme veľa spokojných zákazníkov.

Besteron VISA, MasterCard