Známa kulinárska poučka tvrdí, že tuk v mäse je nositeľom chuti. S tým nemožno nesúhlasiť, no ide to aj inak. Rastlinné tuky v kombinácii s korením a najrôznejšími proteínovými náhradami dnes lákajú na vegetariánske a vegánske recepty. Oddýchnuť si od mäsa a prijať zdravý pokrm už dnes nie je žiadna hanba.
Zdravo a bez mäsa je možné variť na mnoho spôsobov. Prakticky každá svetová kuchyňa so sebou prináša vyvážené recepty s nádychom vlastnej gastrokultúry. Tieto reštaurácie a bistrá dlhodobo ukazujú, ako by mal vyzerať kreatívny, zdravý a chutný prístup k modernej gastronómii.
Hummusbar
Frančízový koncept s pobočkami v Budapešti otvoril svoje brány milovníkom stredomorskej kuchyne inšpirovanej Izraelom aj v Bratislave. Hovoria vám niečo názvy ako falafel, shakshuka alebo sabich? Potom neváhajte a navštívte toto miesto. Ak vás Hummusbar prvýkrát nepresvedčí, môžete vyskúšať aj niekoľko nevegetariánskych pokrmov, ako napríklad shawarma s ich vlastným čerstvým pita chlebom.
Minimalistický koncept bistra doslova láka k návšteve spolu so svetlým interiérom a prírodnými farbami. Krásne prostredie tak nenásilne umocňuje zážitok zo zdravého fast foodu.
Zdroj: Facebook Hummusbar
Forky’s
Podnik z juhomoravskej metropoly je príkladom úspešne riadeného gastroprojektu. Na začiatku stálo v centre Brna malé bistro pre vegánov. Onedlho začali na skvelé rastlinné jedlá chodiť aj milovníci mäsa a mnoho ľudí zistilo, že to ide aj bez neho. V súčasnosti je Forky's frančízový koncept, ktorý nájdete aj v Prahe a Trnave.
Brnenská pobočka sa presunula do väčších priestorov v starej honosnej budove. Spojenie moderného, no útulného interiéru prirodzene funguje aj v kombinácii zdravého jedla a zodpovedného prístupu k životnému prostrediu.
Zdroj: Facebook Forky's
Vegan Kiosk
Ako potešiť ľudí vegánskymi receptami v nízkonákladovom koncepte? Otvorte si vegánsky street food stánok. Na Kamennom námestí v Bratislave ho založili kamaráti Axel a Anton, ktorí garantujú využitie maximálne čerstvých surovín. Čaro spočíva v sezónnom menu, v ktorom využívajú lokálnych dodávateľov zeleniny a cez zimu pracujú s nakladanými surovinami.
Výhodou tohto konceptu je bezprostrednosť = priama interakcia so zákazníkmi. Aj toto je to jedna z možností, ako si postupne otvoriť kamennú prevádzku. Vegan Kiosk v auguste 2019 zavrel svoj stánok, no údajne sa chystá presunúť na nové miesto.
Zdroj: Facebook Vegan Kiosk
Lunter Bistro
Všetko sa to nenápadne začalo v rodinnom dome v roku 1980, kedy Ján Lunter svoju firmu pomenoval Alfa Bio. Dnes ju poznáme pod (verejnosti známejším) menom Lunter. Slovenský výrobca rastlinných produktov sa chcel dostať bližšie k zákazníkom a otvoril v Banskej Bystrici prvú reštauráciu.
V Bratislave nájdete aj najnovší koncept zdravého bistra, priamo pod oknami biznis centra Twin City. „Take away“ bistro ponúka už zabalené jedlá alebo tzv. „all you can take bar.“ V praxi to znamená, že si do misky naberiete zdravé pokrmy z pultu a zaplatíte jednotnú cenu za misku. Efektívny a zdravý prístup ku gastronómii.
Zdroj: Facebook Lunter Bistro