Ako si otvoriť bar a čo nepodceniť pri plánovaní

Chýba vo vašom meste štýlový bar? Možno si hovoríte, že otvorenie baru nie je také zložité a s jeho prevádzkou nebudete mať toľko starostí ako s reštauráciou alebo kaviarňou. Ak sa vám hlavou preháňajú podobné myšlienky, prečítajte si naše tipy.

Ako si otvoriť bar z hľadiska zákona

Aj bar je gastropodnik, a ak si ho chcete otvoriť, musíte splniť požiadavky stanovené zákonom – aj čo sa týka podnikateľskej činnosti ako takej, aj pokiaľ ide o samotnú prevádzku.

Živnostenské oprávnenie

Pohostinská činnosť je remeselná živnosť. Na jej získanie musíte splniť podmienku odbornej spôsobilosti. Potrebujete maturitu, výučný list, prípadne rekvalifikačný kurz v odbore (kuchár, čašník, servírka, hostinský, spoločné stravovanie) alebo doklad o riadnom ukončení príbuzného odboru (napr. podnikanie v remeslách a službách, prevádzka obchodu, pracovník marketingu, obchodný pracovník) a o následnej 6-mesačnej praxi v odbore alebo ročnej praxi v príbuznom odbore. Chýbajúce odborné vzdelanie môžete nahradiť zákonom stanovenou praxou v dĺžke 6 rokov, od ktorej ukončenia neuplynuli viac ako 4 roky, alebo môžete mať tzv. zodpovedného zástupcu.

Vzhľadom na to, že v bare budete pravdepodobne predávať alkoholické nápoje, potrebujete aj povolenie na predaj spotrebiteľského balenia liehu. O vydanie takéhoto povolenia musíte požiadať príslušný miestny colný úrad.

Účel stavby

Vybraný priestor na otvorenie baru potrebujete mať v prvom rade skolaudovaný na vami zvolený účel užívania (nájdete v kolaudačnom rozhodnutí alebo stavebnom povolení) a musí spĺňať stavebno-technické a hygienické normy. V bývalej kancelárii alebo predajni obilia skrátka bar otvoriť nesmiete. Pokiaľ nie je váš priestor na gastroprevádzku skolaudovaný, čaká vás vybavovanie zmeny v užívaní stavby. Takáto zmena nejaký čas trvá. Overte si stanovisko k zmene v užívaní stavby na stavebnom úrade vopred, môže sa totiž stať, že vám takúto zmenu nepovolí.

Hygienické a prevádzkové normy

Všetky hygienické požiadavky odporúčame skonzultovať ešte pred otvorením baru s príslušným regionálnym úradom verejného zdravotníctva. Určite budete musieť vyriešiť a doložiť zásobovanie pitnou vodou, vetranie, napojenie na kanalizáciu, osvetlenie, zariadenia na osobnú hygienu aj zázemie pre personál a, samozrejme, dodržať pravidlá týkajúce sa prípravy, výroby a skladovania potravín a pokrmov. Bude nevyhnutné pripraviť prevádzkový poriadok a tzv. HACCP dokumentáciu (hazard analysis and critical control points, t. j. systém analýzy rizika a stanovenia kritických kontrolných bodov). Pred samotnou konzultáciou na úrade verejného zdravotníctva by ste už mali mať jasno v sortimente a budúcej ponuke baru.

Autorské práva

Výber hudby môže byť dôležitou súčasťou vašej obchodnej a marketingovej stratégie, ale aj hudba podlieha zákonu. Jej použitie v prevádzke sa riadi autorským zákonom. Ak chcete v bare používať hudbu, od Slovenského ochranného zväzu autorského (SOZA) budete potrebovať licenciu na práva k hudobným dielam.

Dane a účtovníctvo

Pokiaľ ste pred otvorením baru v gastrosektore nikdy nepodnikali, odporúčame konzultáciu so šikovným účtovníkom alebo daňovým poradcom. Budete mať istotu, že všetky povinnosti voči štátu máte od začiatku splnené. Skúsený účtovník vám pomôže alebo poradí, ako si v bare viesť evidenciu príjmov (tržieb) a výdavkov (nákladov). V gastrosegmente to nie je jednoduché ani s daňou z pridanej hodnoty, pretože na gastroslužby sa vo väčšine prípadov vzťahuje znížená DPH. To však neplatí pri predaji jedla a nápojov so sebou, ktoré sú zdaňované ako tovar, teda základnou sadzbou DPH.

Skvelým pomocníkom, ktorý vám okrem iného uľahčí prípravu podkladov pre účtovníctvo a zároveň vám pomôže s finančným vedením celého podniku, sú moderné reštauračné pokladne a systémy. Umožňujú napríklad platby kartou alebo cez mobilný telefón a poskytujú funkcie ako Mobilný čašník, Inteligentný stôl, hodnotenie obsluhy. Zahŕňajú aj prevádzkové a účtovnícke funkcie (sklad, prehľad o tržbách a ďalšie).

Financie a podnikateľský plán pred otvorením baru

Načrtnite si podnikateľský plán, ktorý by mal obsahovať základný koncept baru – akú bude mať ponuku a atmosféru. Pri plánovaní zamerajte pozornosť na konkurenciu. Navštívte iné podniky, prečítajte si recenzie a pozrite sa napríklad aj na sociálne siete. Hľadajte inšpiráciu, zisťujte, čo konkurencii funguje, ale aj čo tam ľuďom chýba. Vyhodnoťte potenciál miesta. Vytvorte si marketingový plán, s marketingovými aktivitami a budovaním komunity totiž môžete začať ešte pred otvorením podniku. Starostlivo naplánujte cenovú stratégiu a spočítajte náklady na spustenie a prevádzku na prvých 6 mesiacov vrátane miezd pre zamestnancov alebo brigádnikov.

Lokalita baru

O vhodnom mieste na gastropodnik sa často vedú dlhé diskusie, no niekedy možno zbytočne, pretože o úspechu podniku napokon nerozhoduje len miesto, ale i jeho „duša“, teda to, či sa k vám zákazníci budú vracať. A v neposlednom rade aj to, ako veľmi sa o celý podnik staráte a ako ho dokážete manažérsky viesť.

Keď si vyberiete rušné a ľahko dostupné miesto v centre, možno budete mať výhodu veľkého pohybu ľudí, no na druhej strane vás zrejme čaká silná konkurencia v okolí a možno budete musieť striktne dodržiavať nočný pokoj. Ak zvolíte miesto mimo hlavných a obytných centier, azda budete mať voľnejšie ruky pri voľbe sprievodných akcií, hudobnej produkcie alebo aj pri starostlivosti o záhradku. Zaujímavou voľbou môže byť nejaká menej tradičná lokalita, napríklad bývalé priemyselné priestory. Industriálny nádych pozdvihne celkový zážitok aj atmosféru baru.

Určite však myslite na možnosti dopravy na dané miesto. S vysokou pravdepodobnosťou u vás ľudia budú piť alkohol. Čo tak pridať unikátnu službu – odvoz za zvýhodnenú cenu alebo niečo ako „car hours“, teda k desiatemu drinku odvoz po meste pre teba a dvoch kamarátov zadarmo? Možno to bude vaša konkurenčná výhoda.

ako si otvoriť bar

Nepodceňte gastrovybavenie nového baru

Veľkú časť nákladov na otvorenie baru tvorí vybavenie. Na niektorých spotrebičoch rozhodne nešetrite. Určite budete potrebovať kvalitný výrobník ľadu, profesionálnu gastroumývačku riadu, výkonný mixér a aj dostatok chladiacej techniky a kapacity. Predstavte si, že máte plný bar hostí, ktorí si chcú dobre vypiť a skvele sa zabaviť. S nedostatočným vybavením môžete svojich hostí ľahko sklamať alebo úplne stratiť.

Do gastropodnikov čoraz viac prenikajú moderné technológie a aplikácie. Výrazne totiž zjednodušujú a urýchľujú prevádzku. Možnosť platby mobilom, QR kódom, online objednávky alebo hodnotenie vášho podniku a získavanie spätnej väzby – to sú len niektoré z funkcií moderných pokladničných a reštauračných systémov. Určite sa pozrite na ich ponuku.

Besteron VISA, MasterCard